Starten met een site

Als je een bedrijf (of jezelf) online wil presenteren, dan heb je een website nodig. Dat kan gaan van een eenvoudige portfoliosite of een digitaal visitekaartje tot een uitgebreide nieuwssite of webshop. Tussen al deze types bestaan gelijkenissen, maar eveneens diepgaande verschillen. Zoals een kleine auto, een autobus en een vliegtuig, allemaal vervoermiddelen zijn, maar niettemin erg verschillend. 

De nodige ingrediënten

Wat heb je nodig als je een website wil?

 1. Een domeinnaam
 2. Een hostingpakket met HTTPS
 3. Een... euh... website
 4. SEO

1. Een domeinnaam

Elke domeinnaam moet jaarlijks betaald worden. 

a. Tips 

 1. Als je een domeinnaam wil, verzwijg hem dan. 
 2. Als je een bedrijfsnaam registreert, registreer dan ogenblikkelijk ook de domeinnaam, 
 3. Leg bij een webmaster contractueel vast dat de naam op jouw “naam” (eigendom) moet geregistreerd worden. 

Opgelet: misschien heb je (of het bedrijf voor wie je aan de slag gaat) al een domeinnaam. Ben je er zeker van dat de naam op jouw "eigendom" is geregistreerd? Als dat niet het geval is, mag de "eigenaar" een afkoopsom bepalen. Die kan oplopen tot meerdere duizenden euro's. 


Belgische domeinnamen kan je controleren op: www.dnsbelgium.be

Je kan een domeinnaam ook verhuizen (naar een andere server) of van eigenaar. De voorwaarden kunnen verschillen per extensie. Het is een eigenaar ook toegestaan een domeinnaam te verkopen. 

b. De opbouw van een domeinnaam

Een domeinnaam bestaat uit drie onderdelen:

 1. Een subdomein: standaard "www".
 2. Een domein(naam)
 3. Een extensie of TLD (top level domain)

De "domeinnaam" is het onderdeel dat je jaarlijks moet betalen. Het subdomein heet standaard "www", maar je kan in principe (als je hostingbedrijf dit toestaat) ook andere subdomeinen toevoegen. 

Voorbeeld:
Aan www.mijnsite.be, kan je ook ditis.mijnsite.be toevoegen zonder jaarlijkse meerkost. 

c. Jaarlijkse prijzen

Voor een domeinnaam betaal je jaarlijks (afhankelijk van de TLD) minstens 15 euro. Prijzen voor een .be-naam starten vanaf €40/jaar.

Je kan eveneens een TLD kopen, zoals we in België bijvoorbeeld de extensie .vlaanderen en .gent kennen. Een eigen TLD kopen is niet voor iedereen weggelegd, op financieel vlak dan toch. Een eigen TLD kopen start vanaf €250 000.

De laatste jaren zijn er op die manier toch heel wat nieuwe TLD's bijgekomen. Check zelf nieuwe extensies op https://www.combell.com/nl/domeinnamen/domeinnaam-registreren

d. Waar registreren?

Je registreert een domeinnaam best via een officiële agent, in de meeste gevallen een "hostingbedrijf".  Het is verstandig om een domeinnaam samen met een hostingpakket te kopen. 

2. Een hostingpakket

Een domeinnaam en een hostingpakket horen meestal samen. In principe huur je een stukje "ruimte" op een server (een computer in het 'netwerk' dat we het www  of world wide web) noemen. Een server heeft een van vast IP-adres; net zoals een appartementsgebouw een vast "adres" heeft. 

Als je een hostingpakket huurt (je betaalt dit eveneens jaarlijks), dan huur je een stukje ruimte af op de opslagruimte van die server (een mapje) net zoals je over het algemeen als mens geen gans flatgebouw huurt, maar slechts een studio. 


Aan één hostingpakket kan je meerdere domeinnamen koppelen, net zoals er op een adres (flatgebouw) meerdere personen kunnen wonen. De koppeling van de domeinnaam aan het hostingpakket is een werkje dat de hostingmaatschappij of de webmaster voor zijn rekening neemt. Die "koppeling" kan je vergelijken met een mens die zijn "domicilie" heeft op één adres. 

a. Tips

Let goed op wat je precies wil. 

 1. Goedkoop is niet altijd de beste keuze: Veel hostingfirma's bieden goedkope pakketten aan, maar bieden nauwelijks (of zelfs geen) ondersteuning. Duurdere firma's zijn in een aantal gevallen "wel" bereikbaar als er problemen opduiken. 
 2. Als je een site wil met een CMS of en webshop, dan moet je hostingpakket PHP en MySQL ondersteunen. Wat dit precies betekent, hoef je nu niet te weten, maar het is van groot belang. Daar zonder zal je geen webshop kunnen starten en al zeker ook je site niet zelf kunnen beheren. 
 3. Controleer of  het hostingpakket SSL of HTTPS ondersteunt. Ga na of je hiervoor niet moet bijbetalen! Zonder HTTPS markeren browsers zoals Chrome je site als "niet-beveiligd". Zonder HTTPS/SSL is het evenmin mogelijk om een betaalsysteem te laten integreren. 
 4. Laat je niet misleiden door het aantal gigabyte opslagruimte dat je krijgt. Dat is larie en apekool en doet echt niet ter zake. Immers: een site moet vooral "compact" zijn en net weinig plaats innemen. 

Een veilige site (HTTPS/SSL) kan je herkennen aan het protocol. Een domeinnaam wordt doorgaans voorafgegaan door een protocol. Standaard is dit (of was dit) HTTP://. Een "veilige site" start met "HTTPS://".

Opgelet: een veilige site betekent niet dat er geen illegale dingen kunnen op staan. 


b. Jaarlijkse prijzen

Prijzen variëren van €90/jaar tot meerdere duizenden euro, afhankelijk van wat je nodig hebt. Zie ook de tips hierboven. Controleer de prijzen op sites zoals www.combell.com, www.one.com, www.godaddy.com...

 Een website bouwen

© Kris Merckx - https://www.schoolvoorbeeld.be:443/site-tips/startertips

home