Een site bouwen
1. Je site zelf beheren?
Eén vraag is van cruciaal belang. Wil jij (of je klant) de site zelf kunnen beheren? Is het belangrijk dat je/hij/zij regelmatig zelf aanpassingen kan doen?
Als je zelf de aanpassingen niet kan doen, moet je voor elke wijziging een beroep doen op de "webmaster". Die webmaster kan daar kosten voor in rekening brengen.
2. Een CMS-systeem
Als je een website zelf wil beheren, heb je een "CMS"-systeem nodig. Dat is een stuk software op je hostingpakket dat het toelaat om je site (van een eenvoudige "blog" tot een webshop) zelf aan te passen.
Belangrijk: De meeste "webmasters" doen heel weinig zelf. Ze installeren (vaak met één enkele muisklik) een CMS-systeem (zoals WordPress) op je hostingpakket. Op die manier heb je vaak sowieso al een CMS, zonder dat je het zelf beseft.
De bekendste CMS-systemen zijn WordPress, Drupal (een Belgisch product), Joomla en Magento.
a. Voordelen
Een CMS-systeem biedt tal van voordelen:
- Die software is open source.
- CMS-software is in veel gevallen "gratis" (de hierboven genoemde namen)
- Een webmaster hoeft vaak niet meer te doen dan één knop in te drukken in zijn online beheerdersmodule van het hostingpakket. Let dus op voor wat de webmaster aanrekent.
- De klant (de eigenaar van de site of iemand van haar/zijn bedrijf) kan zelf makkelijk aanpassingen doen zonder in de code te moeten duiken.
Voorbeeld: Een CMS-installatie in het "loginpanel" van de webmaster:
Gouden tip: gewik(s)t en gewogen
Laat je niet te snel verleiden door online services waar je gratis of voor weinig geld een "site" zelf kan samenklikken.- Gratis betekent in veel gevallen dat je site gevuld wordt met "advertenties" (soms zelfs van concurrenten).
- Een "goedkope" betaalde versie, is vaak niet goedkoper dan zelf een WordPress-installatie doen op een professioneel hostingpakket.
- Bij zo'n systemen geef je elke vorm van controle weg aan een derde partij.
Probeer zoveel mogelijk de controle te behouden: domeinnaam, hostingpakket, CMS... Maak duidelijke afspraken met je webmaster. Een CMS zoals WordPress hoef evenmin veel geld te kosten. De webmaster moet je enkel betalen voor haar/zijn uren werk, niet voor de software zelf.
b. Nadelen
Aan een CMS zijn op zich niet echt nadelen verbonden. Maar als een webmaster gebruik maakt (soms zonder dat je het zelf weet) van een systeem als WordPress of Drupal, is hij zelf niet altijd in staat om aanpassingen aan het systeem te doen. Niet elke webmaster heeft immers voldoende "skills" om zo'n systemen aan te passen op maat. Je krijgt dus niet altijd precies wat je zelf wil.
Vermits een CMS-systeem open source is (de code is leesbaar beschikbaar op het internet), zijn veiligheidslekken snel bekend. Een webmaster moet het CMS-systeem daarom regelmatig updaten.