Terug

Computers en taal? AI? (is me niet helemaal duidelijk)


Waarover gaat het filmpje nu eigenlijk?

Een aantal belangrijke opmerkingen:

 1. Belangrijk: als je filmt met een smartphone, film dan horizontaal.
 2.  De uitleg met de stamboom is niet visualiserend.
 3. Bekijk eens het stukje na "de jongen". Daar springt heel even een stukje "stamboom" in beeld dat een fractie van tijd later weer verdwijnt.
 4. Een computer kan wel een opstel schrijven. Dagelijks worden wereldwijd duizenden artikels door "robotjournalisten" geschreven. Dat heb ik je verteld tijdens de feedbacksessies. Zie: https://www.nytimes.com/2019/02/05/business/media/artificial-intelligence-journalism-robots.html
 5. Waarom spreek je nergens van NLP en AI? Je zegt wel: de opkomst van AI... Maar waarom nergens effectief over AI spreken? Google Translate is een zelflerend algoritme. Het volgt niet zo maar "spellingregeltjes" zoals je bij het begin van de film zegt. 
 6. Een computer kan een tekst wel begrijpen ondertussen. Nog niet zo als mensen, maar hij kan het wel. Het hangt er van af wat je onder begrijpen verstaat.
 7. Een computer kan wel degelijk verbanden leggen. Machine learning-algoritmes kunnen dit dankzij ML en big data.
 8. Het voorbeeld van honden en beeldherkenning: ook hier stel je het verhaal wat te simplistisch en weinig visualiserend voor. Het is meer dan enkel wat "patronen" herkennen. Computers zijn ondertussen vele malen beter in het herkennen van objecten in beelden. Maar wat wel klopt is jouw vraag: "Snappen ze het echt?"

Samengevat: je vertelt een nogal zwart-witverhaal. In zijn geheel vind ik het filmpje een gemiste kans. Zoek op YouTube eens gelijkaardige filmpjes. VISUALISEER!!!! Het is een monoloog (die hier en daar wat te zwart-wit is) en toont bijna niets. 

Wat is wel ok: het begin met het filmpje van die jongen.  Ook de stem is aangenaam om naar te luisteren. 

TIPS: bekijk eens de volgende filmpjes/pagina's:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=jQPb7DRMoZY
 2. https://mitpress.mit.edu/books/what-computers-still-cant-do
 3. Robotjournalisten: https://www.vox.com/videos/2017/12/19/16792294/artificial-intelligence-limits-of-ai
 4. https://archive.org/stream/whatcomputerscan017504mbp/whatcomputerscan017504mbp_djvu.txt
 5. Waarom computers niet echt taal begrijpen: https://www.youtube.com/watch?v=e6ggFdqsyEg
 6. Misschien nog de beste en leukste tip, tenminste als je het hebt over "wat computers niet kunnen": https://www.digitaltrends.com/cool-tech/things-machines-computers-still-cant-do-yet/ In dit voorbeeld sommen ze een aantal dingen op die computers nog niet kunnen. Zou het geen leuk idee zijn om bijvoorbeeld 5 dingen op te sommen (beeldend!!!) die computers wel kunnen en vervolgens 5 dingen die ze (nog) niet kunnen?


home